Hoe ben ik er achter gekomen dat ik coeliakie heb?

Als ik er goed over na denk heb ik eigenlijk van kleins af aan al last van mijn darmen en ontlasting. Ik ging of 3x op een dag naar de wc of 3x in de week, heel onregelmatig dus. Ik had snel buikpijn en werd snel ziek. Mijn weerstand is eigenlijk nooit lekker geweest. Als er een briesje buiten was kreeg ik meteen keelontsteking en werd ik verkouden. En ik was ook altijd gewoon heel snel moe.

Maar pas sinds februari 2018 werd het erg. En toen wist ik wel dat er iets aan de hand was. Op een avond toen ik van werk naar huis ging had ik super veel buikpijn gekregen. Toen ik aan het fietsen was wist ik niet hoe snel ik naar huis moest gaan er moest ergens iets uit maakte me niet uit waar en hoe, Ik voelde me echt beroerd. Eenmaal thuis gebeurde dit gelukkig ook en het was super donker van kleur. Ik stuurde meteen mijn moeder een bericht die op vakantie was. Ik moest de volgende dag meteen naar de huisarts.

Een paar huisartsen bezoeken, maanden en een hoop bloedonderzoeken later werd er eindelijk bedacht om mijn bloed te laten testen op coeliakie. Ik denk dat dit wel 5 maanden in totaal heeft geduurd, tot juli. Ik en mijn moeder wisten niet goed wat wij hoorden en wat coeliakie eigenlijk was. We gingen na het huisarts bezoek direct bloedprikken en ondertussen opzoeken wat coeliakie inhield.

Ik kreeg een paar weken later de uitslag van de huisarts. Er zitten inderdaad antistoffen in mijn bloed die kunnen afwijzen van de coeliakie.

16 augustus moest ik naar het ziekenhuis naar de Maag Darm Lever Arts. Ik had met de arts een gesprek, dit ging vooral over waar ik last van had. Mijn buikpijn, vooral moeheid, mijn obstipatie/ontlasting en dat ik zo erg was afgevallen. Ze ging mijn gewicht en lengte meten en had me uitgelegd hoe het maag onderzoek eruit zou zien.

Het maag onderzoek kon gelukkig al op 27 augustus, 11 dagen later. Met het maag onderzoek kijken ze met de camera in je maag en darmen hoe erg het is aangetast. Ze pompen lucht in je maag en halen een biopt uit je dunnen darm om dit te onderzoeken. Dit klinkt allemaal erg ingewikkeld maar is gelukkig binnen 10 minuten gedaan door de geweldige artsen.

Gelukkig ook na 1 week op 6 september kreeg ik de uitslag van dit onderzoek en daar kwam uit dat ik inderdaad coeliakie heb. Ik had mij er al op voorbereid en wat onderzoek gedaan. Het voelde op dat moment ook juist als een last van mijn schouders omdat ik eindelijk wist wat er met mij aan de hand was en dat ik wist dat ik er zelf iets aan kon doen. Namelijk glutenvrij eten.

Meer dan een strikt glutenvrij dieet volgen kan je ook helaas niet doen. Coeliakie is een auto-immuunziekte en je zal er nooit vanaf komen. Maar dat betekend niet dat je nog een super leuk leven kan lijden natuurlijk! Ik ben heel blij dat ik eindelijk weet wat ik heb en wat ik er aan kan doen! En ik ben blij dat ik dit verhaal heb mogen delen met jullie!

Veel liefs,

Het glutenvrije meisje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s