Coeliakie en botontkalking

Bij coeliakie is de kans groter op botontkalking. Dit omdat je voor een lange tijd niet goed je voeding hebt kunnen opnemen.

Als je coeliakie hebt en je weet dit nog niet, en eet dus nog gluten. Dan zijn op een gegeven moment je darmen zo aangetast dat je darmen het voedsel dat je inneemt niet meer of nauwlijks nog kan opnemen. Hierdoor mist je lichaam veel voedingsstoffen. Waardoor je niet alleen moe en lusteloos word maar ook de kans op botontkalking toe neemt.
Botontkalking op zich geeft geen klachten. Wel loop je een hoger risico om een bot te breken, bijvoorbeeld bij een val. Vooral polsbreuken en een gebroken heup komen vaak voor bij mensen met botontkalking. Ook kunnen de rugwervels gaan inzakken waardoor je kleiner wordt en krommer gaat lopen. Het gebeurt maar zelden dat je pijn hebt door botontkalking, maar ingezakte rugwervels kunnen soms wel pijnklachten of uitvalsverschijnselen geven.

Het komt vooral voor bij ouderen mensen. Ik heb zelf afgelopen 8 januari een botscan gehad. Hieruit kwam dat ik al in het voorstadium zit van botontkalking. Hierdoor neem ik nu extra calcium en vitamine D! Als het goed is moet dat volgens de arts helpen en er voor zorgen dat het niet volledig al botontkalking word.

Hoop jullie hier even goed mee ingeformeerd te hebben,

Liefs,

Het glutenvrije meisje

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s